Churchill's Late Bottled Vintage Port

Churchill's Late Bottled Vintage Port, 2014

Portvin · Porto, Portugal

Druvsorterna är de lokala touriga naçional, tinta roriz, tinto cão med flera. Efter skörd sker klassisk vinifiering där vinet lagras vidare i ekfat under hela fyra år, och därefter ytterligare en tid i flaska innan lansering. Det ger en tät men ovanligt elegant port med doft av mörka plommon, bigarrå, fikon samt mörk choklad och viol. Smaken är balanserad, relativt söt och fyllig, med fruktighet och komplexitet. Eftersmaken är fullpackad av russin, nötter, fikon, mörka plommon och fina chokladtoner. Servera vid cirka 18 grader till vällagrade ostar eller bakverk innehållande choklad eller mörka bär – ett måste till julens ost- och dessertbord!

I och med att tappning på flaska sker helt utan filtrering fortsätter vinet att utvecklas, vilket även gör det intressant att lagra vidare.

179 kr

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 8016
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 20%
Passar till Choklad och ostar
Kategori och smaktyp Portvin
Ursprung Porto, Portugal
Producent Churchill's
Importeras av Provinum

Veckans varor

The Butcher White Cuvée

The Butcher White Cuvée, 2018

Vitt vin
Burgenland, Österrike

119 kr

Hans Schwarz är från början slaktare. I många generationer har hans familj odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland men utöver hobbyproduktion har druvorna sålts. För 25 år sedan kom Hans i kontakt med Österrikes mest framstående vinmakare Alois Kracher som efter att ha provat Hans egna vin intalade honom att byta bransch och producera vin under eget namn. Hans slakteri har följt filosofin nose-to-tail långt innan det var trendigt – hållbarhet är tradition i hela regionen och samma filosofi gäller såklart The Butcher. The Butcher White Cuvée är fruktig och frisk med läckra inslag av päron, aprikos, mineral, vita blommor, lime och örter. Serveras helst vid 8–10° C som aperitif eller till rätter av kyckling, fisk eller skaldjur. Passar även mycket bra till lokal österrikisk mat likt schnitzel.

Hacienda López de Haro

Hacienda López de Haro, 2013

Rött vin
Rioja, Spanien

119 kr

Bodegas Classica är en prisbelönt producent som ägs av familjen Arrambari Perez. Under sonen Ricardos regi har producenten gått från klarhet till klarhet och gör viner med respekt för tradition och terroir, med djup och generös frukt. Hacienda López de Haro tillverkas med största hänsyn till hur en klassisk rioja ska smaka, men med en modern touch för mer stuns. Vinet lagras i 20 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat vilket ger en generös, ursprungstypisk fatkaraktär. I och med den långa lagringen är vinet färdigt att drickas redan vid lansering, men har kraft och koncentration för att hålla flera år i källaren för den som önskar ytterligare utveckling.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre